POEMBAKterie

Het onderzoek

Of we het nu beseffen of niet, we komen continu in contact met microben in ons dagelijkse leven. Toch is het niet duidelijk welke microben er precies in onze nabije omgeving zitten en of deze een goede of slechte invloed op ons hebben. Ook wetenschappers staan hier nog steeds voor een raadsel. Daarom werd het project “POEMBAKterie – het keukenpoembak microbioom van ’t stad” opgestart!

 

POEMBAKterie is een burgerwetenschapsproject van de Universiteit Antwerpen, waarmee we de bacteriën in onze dagelijkse omgeving, en specifiek de keukenlavabo of “poembak”, in kaart willen brengen.

 

Dit doen we door jouw poembakstalen te onderzoeken in ons labo.

 

Door middel van de nieuwste technologieën leggen we het erfelijk of genetisch materiaal van de bacteriën in jouw poembak onder een vergrootglas. Zo weten we welke soorten bacteriën in jouw staal zitten. We koppelen de resultaten aan een vragenlijst waarin we peilen naar jouw specifieke situatie en gewoontes om een idee te krijgen welke factoren jouw keukenpoembak microbioom zouden kunnen beïnvloeden.

Waarom de keukenpoembak?

De keuken wordt soms wel eens het hart van het huis genoemd en net dat maakt deze plek zo bijzonder. Vele activiteiten komen hier samen, denk maar aan koken, (af)wassen, hygiëne, plant- en huisdierverzorging, enzoverder. Hierdoor is het ook een echte “hotspot” voor allerlei bacteriën.

Oei dat klinkt serieus, moet ik schrik hebben?

Zeker niet! Hoewel bacteriën vaak in een negatief daglicht staan, zijn lang niet alle bacteriën slecht voor ons. In tegendeel zelfs, bacteriën vind je echt overal en doen ons meestal helemaal geen kwaad. Meer nog, we hebben sommige bacteriën net nodig! Zo zijn bifidobacteriën enorm nuttig in de darmen, waar ze jouw spijsvertering positief beïnvloeden. Een ander voorbeeld zijn melkzuurbacteriën, die de vagina beschermen tegen infecties (lees er hier meer over).

Wil ik dat wel weten?

Een logische vraag! Maar juist daarom is deelnemen aan POEMBAKterie zo interessant. Door mee te doen, krijg je een unieke kans om jouw poembak op een microscopisch klein niveau te bekijken. Jouw persoonlijke resultaten zijn alleen voor jou zichtbaar en worden niet gedeeld met anderen. In wetenschappelijke artikels blijven alle deelnemers pseudoniem of onherkenbaar.

En vergeet dus niet dat de aanwezigheid van bacteriën niet betekent dat een wasbak goed of slecht wordt schoongemaakt. Bacteriën zijn nu eenmaal overal en maken simpelweg deel uit van ons dagelijks leven!

Wat moet ik doen als ik wil deelnemen?

De inschrijvingen starten in het najaar van 2025. Volg ons zeker op Instagram of Facebook om op de hoogte te blijven of hou deze website in de gaten!